Søg Vis menu

Elever kan trygt besøge en grisestald

4. nov 2016

Når man læser Bornholms Tidende onsdag den 2. november, kan man få det indtryk, at det er meget farligt for eleverne fra Hans Rømer Skolen at besøge en grisestald

Ved: Lars-Ole Hjorth-Larsen, Formand Bornholms Landbrug, Stine Mikkelsen, Udvalgsformand Svineproduktionen og Thomas Bay Jensen, Direktør Bornholms Landbrug.

Enhedslistens Morten Riis fortæller endda her i avisen, at MRSA CC398 slet ikke kan behandles.

Begge dele er forkerte. Det er ikke farligt at besøge en grisestald, og selvfølgelig kan MRSA behandles.

De danske sundhedsmyndigheder, her taler vi om Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen, siger alle, at man roligt kan sende sine børn i en grisestald. Man skal bare tage sine forholdsregler. Man skal huske at afspritte sine hænder og have overtrækstøj på. Alt dette er noget, vi i landbruget har haft fokus på længe. Det kommer vi også til at have, når dine børn skal besøge en stald.

Når vi læser i avisen, at man ikke kan stole på Sundhedsstyrelsen pga. deres håndtering af sagen, kan vi kun ryste på hovedet. En styrelses håndtering af en sag for ti år siden har intet at gøre med deres aktuelle risikovurdering. Man skal da vist være konspirationsteoretiker, hvis man tror, at Sundhedsstyrelsen eller andre myndigheder vil anbefale danskerne at gøre noget, vel vidende at danskerne udsætter sig selv for livsfare.

Det ærgrer os, at der i debatten om MRSA CC398 ofte bliver vildledt. Det må være svært som ikke-grisekyndig at finde hoved og hale i, hvad der faktisk er sandt. Først og fremmest er det ikke ensbetydende med sygdom at få en MRSA CC398 med hjem fra en stald. Bakterien forsvinder i langt størstedelen af tilfælde inden for et døgn igen. Bakterien kan også godt behandles, selvom andre påstår andet.

Hvis man for alvor skulle være bekymret for at få multiresistente bakterier, skulle man overveje at stoppe med at rejse til Sydeuropa, Asien eller andre steder, hvor antibiotikaforbruget er langt højere end det danske, og hvor hygiejne er noget, man ikke taler om. Et besøg i en bornholmsk grisestald er ikke farligt, og vi glæder os til at vise vores arbejde frem for de bornholmske skoleelever.