Søg Vis menu

Mere økologi – i den store plan.

4. jan 2017

Ved økonomirådgiver Henry Jespersen.

 

Det politiske Bornholm vedtog lige før Julen 2016, at landbrugsproduktionen på Bornholm skal være mindst 20 % økologisk inden år 2025. Det er udtrykt som et politisk ønske. Men også udtrykt som noget der kunne ligne et krav om økologisk produktion.

Kommentarer fra landbruget har allerede lydt: Velkommen til de politiske ønsker – men den økologiske produktion skal være drevet af afsætningen.

 

Og står vi så og snakker til hinanden, eller råber til hinanden.

Fra den politiske side hører jeg, at landbrugsproduktionen bare skal omlægges til økologi. Så kommer efterspørgslen og afsætningen bagefter og næsten helt af sig selv. Jeg hører også, at omlægningen til økologi er redningen for de gældsramte landmænd.

 

Jeg tror, at virkeligheden ser anderledes ud. Jeg har endnu ikke mødt en økonomisk trængt landmand, der er blevet reddet af omlægning til økologi. Eller for den sags skyld omlægning til andre nicheproduktioner. De økologer jeg kender, har startet på en platform, hvor der var råd til at eksperimentere. Og derfra har de udviklet til en okay produktionsvej for dem.  

 

Synspunktet om afsætningsmæssigt drevet økologisk produktion hører jeg meget kraftigt hos de nuværende økologer. For er der noget de frygter, er det produktion af yderligere økologiske varer, som vil presse prisen ned for de nuværende producenter. Ja lidt paradoksalt stritter de nuværende økologiske producenter imod øget økologisk produktion af frygt for udhuling af økonomien i den nuværende produktion. Jeg forstår dem udmærket, for markedet er prisfølsomt.

 

Med kendskabet til markedskræfter kan man være bange for den politiske indblanding i produktionens sammensætning. Det kan ødelægge økonomien for de, der ikke får afsat varerne. I værste fald kan det passivere producenterne, for de læner sig blot op ad den politiske vilje.

Vi har set i lande øst for os, hvordan planer blev lavet ved skriveborde, og hvor der manglede sammenhæng mellem skrivebordene og den virkelige verden. Undertegnede har haft fornøjelsen under Baltisk Uddannelses Ø at høre om denne manglende sammenhæng. Og desværre også se, hvordan den manglende sammenhæng mellem plan og virkelighed førte til produktion, der ikke kunne afsættes.

 

Det er i hvert fald interessant observation, at vore politikere lokalt vil bestemme, hvad der skal produceres og hvordan det skal produceres, når jeg selv har rejst i og undervist i markedskræfternes sejr over planøkonomien (kapitalismens sejr over socialismen).