Søg Vis menu

Svinepest i Polen har bredt sig

23. nov 2017

Afrikansk svinepest rykker tættere på Danmark

Den afrikanske svinepest har siden 2007 bredt sig i Øst-Europa, og i 2014 blev de første tilfælde konstateret i de baltiske lande, i Polen og i Tjekkiet. I år har smitten bredt sig til Tjekkiet og Rumænien, og i Polen er smittezonen nu rykket længere vestpå. Kortet nedenfor viser risikoområderne i Europa og Øst-Europa. De sorte områder er særlige højrisikoområder under forhøjet beredskab, hvor der for lastbiler gælder en 7 døgns karantæne efter hjemkomst, vask og desinfektion, og for de røde områder, kaldet højrisikoområder, er der en 48 timers karantæne.

 

Svineproducenterne skal huske at tjekke transportbilernes vaskecertifikater, da det også er svineproducentens ansvar, at karantænereglerne bliver overholdt. Er du i tvivl om status på vask- og desinfektion, kan du bruge enten app’en TjekVogn eller gå ind på www.tjekvogn.dk, hvor du taster vognens registreringsnummer og derefter kan se status.

Konsekvenserne vil være enorme, hvis svinepesten kommer til Danmark. Et udbrud i Danmark ville lukke eksportmarkederne for svinekød - den danske eksport af svinekød udgjorde i 2016 30 mia. kr., så der er meget på spil.

Svinepesten er konstateret hos såvel vildsvin som tamsvin, hvorfor man også som jæger skal være særdeles påpasselig for at undgå at bære smitten til Danmark. På Danmarks Jægerforbuds hjemmeside er beskrevet, hvordan jægeren skal forholde sig ved afskydning af vildsvin i udlandet.

Endelig skal man også være opmærksom på, at ferske fødevarer og eksempelvis tørrede skinker fra højrisikoområder kan være en smittekilde. Udenlandske medarbejdere må ikke medbringe madvarer efter et besøg i hjemlandet.

Læs mere om svinepestudbruddet på SEGES’ hjemmeside.