Søg Vis menu

Tjek dine omkostninger til mineraler

18. mar 2020

En analyse af mineralomkostningerne viser en meget stor spredning mellem besætninger. Nedenfor ses mineralomkostninger til en årsko incl. opdræt. Besætningerne er deltagere i Kvægnøglen både tungrace og jersey. Opgørelsen viser omkostninger mellem 200 – 1000 kr. pr. årsko svarende til mellem 0,5 – 3 kr. pr. årsko incl. opdræt pr. dag.

I figuren er mineralomkostningerne sammenholdt med den leverede ydelse (EKM). Som det fremgår, er der ikke sammenhæng mellem mineralomkostningerne og ydelsen i disse besætninger.

Det efterlader selvfølgelig spørgsmålet, om de mange besætninger med høje mineralomkostninger opnår tilstrækkeligt med respons på den ekstra forsyning. Mineral- og vitaminforsyningen er kompleks og der er tendens til, at der tegnes nogle dyre ”forsikringer” i form af overforsyning eller for høj pris.

Typemineralerne er designet til at dække mineral- og vitaminforsyningen i forskellige foderrationer. Selv med en pæn overforsyning med typemineraler vil omkostningen til malkende, golde og kvier sjældent blive dyrere end 300 kr./årsko. Der kan være ejendomme som har et specielt behov.

Tjek dine mineralomkostninger – får du tilstrækkeligt respons for den ekstra tilsætning? Mange bedrifter har en betydelig meromkostning og derfor en potentiel besparelse på over 500 kr. pr årsko.